Mięso mielone przełożyć do miski,dodać starty na tarce o drobnych oczkach czosnek,wlać mleko,przyprawić do smaku przyprawami / bez rozmarynu/ i wyrobić gładką masę.
2.Obie kiełbasy sparzyć w przyprawionej wodzie,zdjąć osłonki /wywar zachować/,przekroić wzdłuż na połowę,szynkę pokroić w słupki.
3. Masę z mięsa mielonego rozłożyć równomiernie na papierze do pieczenia,zostawiając wolne brzegi / 2 łyżki masy mięsnej odłożyć/. Z jednego brzegu układać w dwóch rzędach na przemian kiełbasę polską i białą,przykryć odłożoną masą mięsną,ułożyć słupki szynki lekko wgniatając w farsz,posypać listkami rozmarynu
4.Zwinąć za pomocą papieru dość mocno w roladę.Całą roladę pozostawić w papierze,końce papieru związać nicią.
5. Do brytfanki wlać wywar z gotowania kiełbas,dolać wody,zagotować,przyprawić do smaku przyprawami,dodać świeży korzeń chrzanu i ząbek czosnku,ułożyć roladę razem z papierem i gotować na wolnym ogniu 60 min
6. Pozostawić w wywarze do przestudzenia.
Zimną roladę wyjąć,zdjąć papier,pokroić część rolady w plastry,ułożyć na ozdobionym półmisku
7.Pokrojoną roladę w plastry można ułożyć na talerzu,dodać żółtka i zalać żurkiem.
Porady
Wywar z gotowania rolady zachować do ugotowania żurku.
Komentarze