Rolada chałwowa

4.48 (149 ocen)

Żaden łasuch jej się nie oprze

Składniki:

  • 4 jajka
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka oleju
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    2 łyżki kakao
    2 małe chałwy
    1/2 l śmietany do ubijania
    3 łyżki cukru pudru
    żelatyna fix do deserów
    czekolado do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada chałwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić pianę z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodawać po jednym żółtku a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem do pieczenia i olej.
    Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. Wstawić do piekarnika. Piec ok 8 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Upieczoną roladę wyjąć z blach wyłożyć na papier do pieczenia i zwinąć w rulon. Gdy rolada będzie już zimna ubijamy śmietanę z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy pokruszoną chałwę i żelatynę fix rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Biszkopt delikatnie rozwijamy i przekładamy chałwową śmietaną delikatnie zwijamy. Odrobinę śmietany zostawiamy i smarujemy nią wierzch rolady. Czekoladę ścieramy na tarce obsypujemy roladę. Wstawiamy ją do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować