Rolada chałwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić pianę z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodawać po jednym żółtku a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem do pieczenia i olej.
Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. Wstawić do piekarnika. Piec ok 8 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Upieczoną roladę wyjąć z blach wyłożyć na papier do pieczenia i zwinąć w rulon. Gdy rolada będzie już zimna ubijamy śmietanę z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy pokruszoną chałwę i żelatynę fix rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Biszkopt delikatnie rozwijamy i przekładamy chałwową śmietaną delikatnie zwijamy. Odrobinę śmietany zostawiamy i smarujemy nią wierzch rolady. Czekoladę ścieramy na tarce obsypujemy roladę. Wstawiamy ją do lodówki do schłodzenia.
Komentarze