Rolada czekoladowo - śmietankowa z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Galaretki przygotować dzień przed pieczeniem rolady według przepisu na opakowaniu. Pokroić w kostkę
2. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt. Na koniec dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wmieszać w ciasto.Gotowe ciasto wylać na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienko po całej blaszce. Piec 15 minut w 160oC. Po tym czasie szybko wyjąć ciasto kładąc je płasko na bawełnianej ściereczce papierem do wierzchu. Usunąć papier, roladę zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku wraz z ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.
3. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier puder. Na koniec wmieszać ekstrakt.
4.Roladę delikatnie odwinąć. Śmietankę (kilka łyżek odłożyć do posmarowania wierzchu rolady) wyłożyć i rozsmarować na biszkopcie pomijając końcówkę biszkoptu. Na śmietance ułożyć kostki galaretek. Delikatnie, ale dość ciasno zwinąć. Wierzch ciasta posmarować resztą śmietany i posypać wiórkami czekolady. Ozdobić waflami. Podawać schłodzoną.
Komentarze