Rolada czekoladowo - śmietankowa z galaretkami

0 (0 ocen)

Przepis wymyślony dla młodszego syna - wielbiciela galaretek.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    - 4 duże jajka
    - 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
    - 2 płaskie łyżki gorzkiego ciemnego kakao
    - 4 czubate łyżki cukru pudru
    - łyżeczka ekstraktu waniliowego
    Na krem:

    - 300ml śmietanki kremówki 30-36%
    - 3 łyżki cukru pudru
    - łyżeczka ekstraktu waniliowego
    Ponadto:

    - 2 galaretki – czerwona i zielona
    - czekolada i kawałki wafli do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada czekoladowo - śmietankowa z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    1. Galaretki przygotować dzień przed pieczeniem rolady według przepisu na opakowaniu. Pokroić w kostkę
    2. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodać ekstrakt. Na koniec dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wmieszać w ciasto.Gotowe ciasto wylać na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienko po całej blaszce. Piec 15 minut w 160oC. Po tym czasie szybko wyjąć ciasto kładąc je płasko na bawełnianej ściereczce papierem do wierzchu. Usunąć papier, roladę zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku wraz z ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.
    3. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier puder. Na koniec wmieszać ekstrakt.
    4.Roladę delikatnie odwinąć. Śmietankę (kilka łyżek odłożyć do posmarowania wierzchu rolady) wyłożyć i rozsmarować na biszkopcie pomijając końcówkę biszkoptu. Na śmietance ułożyć kostki galaretek. Delikatnie, ale dość ciasno zwinąć. Wierzch ciasta posmarować resztą śmietany i posypać wiórkami czekolady. Ozdobić waflami. Podawać schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować