80 g mąki
50 g mielonych orzechów laskowych
7 jajek
120 g cukru
skórka starta z cytryny
100 g czekolady deserowej
3 żółtka
200 g masła
60 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki likieru pomarańczowego
Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.5 jajek utrzeć z cukrem. Dodać skórkę z cytryny,orzechy i mąkę.
ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 180 stopni.
2.Posypać cukrem bawełnianą ściereczkę, wyłożyć na nią ciasto. Zdjąć papier.Biszkopt zrolować razem ze ściereczką, pozostawić aż wystygnie.
3.Czekoladę rozpuścić. 2 jajka, 3 żółtka i 30 g cukru pudru ubić na parze. Likier podgrzać. Rozpuścić w nim żelatynę. Masło utrzeć z resztą cukru pudru. Dodać czekoladę, krem z jajek i żelatynę. Biszkopt rozwinąć, posmarować 2/3 kremu, zrolować i wstawić do lodówki.
Komentarze