Rolada czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tę roladę zrobiłam na święta Bożego Narodzenia.

  • 30 min

Składniki:

  • 80 g mąki
    50 g mielonych orzechów laskowych
    7 jajek
    120 g cukru
    skórka starta z cytryny
    100 g czekolady deserowej
    3 żółtka
    200 g masła
    60 g cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    3-4 łyżki likieru pomarańczowego

Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 5 jajek utrzeć z cukrem. Dodać skórkę z cytryny,orzechy i mąkę.
    ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 180 stopni.
  • 2. Posypać cukrem bawełnianą ściereczkę, wyłożyć na nią ciasto. Zdjąć papier.Biszkopt zrolować razem ze ściereczką, pozostawić aż wystygnie.
  • 3. Czekoladę rozpuścić. 2 jajka, 3 żółtka i 30 g cukru pudru ubić na parze. Likier podgrzać. Rozpuścić w nim żelatynę. Masło utrzeć z resztą cukru pudru. Dodać czekoladę, krem z jajek i żelatynę. Biszkopt rozwinąć, posmarować 2/3 kremu, zrolować i wstawić do lodówki.
  • 4. Wierz rolady posmarować resztą kremu, widelcem zanurzonym we wrzątku zrobić falę. Dekorować wedle gustu.Ja użyłam :
    -szprycy
    -pomarańczową skórkę kandyzowaną
    -kolorową posypkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy