to jest kolejne dziecko mego owocnego buszowania tym razem po starych gazetach(czasami takie stare gazety kryją w sobie takie pyszności że głowa mała radze wypróbować taki sposób )
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- masło lub margaryna: 150 gramów
- cukier: 5 łyżek
- jajka: 4 sztuki
- kakao: 3 łyżki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Rolada czekoladowa z karpatkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie dodawać po łyżce przetarty przez sitko dżem(półtora słoiczka) , kakao i mąkę (1 i 1/2 szklanki )wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia , wysmarować masłem. wyłożyć ciasto , rozprowadzając je na grubość1,5 cm .Piec w średnio nagrzanym piekarniku 15 minut . Placek wyjąć na wysypaną cukrem ściereczkę usunąć papier i lekko zwinąć w roladę ,pomagając sobie ściereczką.
3.żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Krem karpatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu . Wystudzony wymieszać ze skórka z cytryny, żelatyną i bitą śmietaną . Odstawić na 30 minut do lodówki.
4.roladę rozwinąć , posmarować kremem i znów zawinąć . Odstawić na godzinę do lodówki. Posmarować bitą śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi. Udekorować czekoladkami.
Komentarze