Rolada czekoladowa z malinowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny wrzuć do garnuszka, podgrzewaj tak długo aż się rozpadną, ok. 5 min., ciągle mieszając. Przetrzyj przez sitko. Otrzymany gęsty sok wymieszaj z mascarpone i cukrem pudrem. Można delikatnie mikserem, ale lepiej łyżką, żeby się ser nie zważył.
2.Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia ciasta wyciągnij odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Zmniejsz obroty i wsyp wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladę. Mieszaj delikatnie, by piana zbytnio nie opadła.
3.Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 30x41 cm i piecz 12-15 minut. W czasie pieczenia przygotuj bawełniany ręcznik, ułóż go na blacie i posyp cukrem.
4.Ciasto po upieczeniu - natychmiast - przełóż na przygotowany ręcznik, papierem do góry. Papier zrywaj powoli, a roladę z ręcznikiem zwiń, wzdłuż dłuższego boku. Pozostaw tak do lekkiego ostudzenia (jakies 5-6 minut).
5.Roladę delikatnie rozwiń, ale nie całkiem do końca, rozsmaruj krem i zwiń, usuń ręcznik i zawiń roladę w folię spożywczą. Włóż, na przynajmniej 3 godziny, do lodówki.
6.Przygotuj polewę z białej czekolady. Na garnuszek z wodą (wody tylko trochę na dnie) postaw szklaną miskę, włóż połamaną czekoladę i wlej mleko i powoli rozpuść. Jeszcze płynną udekoruj roladę. Ponownie wstaw do lodówki na pół godziny, by czekolada zastygła.
Komentarze