rolada bakaliowa w waflu

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Ta rolada kojarzy mi się z dzieciństwem i popularnym wtedy blokiem czekoladowym. Jest bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli dodamy do niej dużo ulubionych bakalii. Z podanych składników wyszła mi bardzo długa rolada, spokojnie wystarczy dla większego grona łasuchów.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 grube wafle
    200 g herbatników
    100 g rodzynek
    100 g skórki pomarańczowej
    250 g margaryny (nada się lepiej niż masło)
    1 galaretka pomarańczowa
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    3 banany
    polewa czekoladowa
    100 g kokosu
    kilka łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Rolada Desery Andruty

Rolada bakaliowa w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić. Margarynę, cukier i kakao zagotować, dodać bakalie i odstawić do wystudzenia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Wafle ułożyć obok siebie zakładając jeden za drugi. Skropić je mlekiem. Galaretkę wymieszać z masą kakaową i zostawić. Kiedy zacznie tężeć dodać pokruszone herbatniki.
  • 2. Kiedy masa nie będzie już płynna wyłożyć ją na wafle i rozsmarować. Odczekać chwilę aby wafle zmiękły. Wzdłuż jednego boku ułożyć banany. Kiedy wafle namokną zwinąć wszystko w roladę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie roladę wyjąć z folii, polać polewą i obtoczyć w kokosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować