ROLADA BISZKOPTOWA

4.71 (203 ocen)

  • 60 min

Smaczna , łatwa i szybka rolada z bita śmietaną o smaku truskawkowym .

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT ;
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    KREM;
    1 opakowanie śmietany kremówki ( ja użyłam śmietane z biedronki mleczna kraina 30%)
    2 fixy do śmietany
    1 galaretka (ja użyłam malinowej)
    1 mały serek homogenizowany truskawkowy
    około 4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.71 (203 ocen)

Rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ROLADA BISZKOPTOWA 1. BISZKOPT:
    Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania wsypać cukier i żółtka . Odłożyć mikser , wsypać mąkę z prosz. do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką . Piec w tem, 180 stopni przez około 15 - 18 minut. Po upieczeniu biszkoptu odrazu ciepły przekładamy na ściereczkę i zwijamy w kształt rolady , Zostawiamy do wystygnięcia .
  • ROLADA BISZKOPTOWA 2. KREM:
    Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem wymieszanym z fixami . Po ubiciu bitej śmietany dodajemy do niej serek truskawkowy i delikatnie całość mieszamy łyżką .
  • ROLADA BISZKOPTOWA 3. PRZYGOTOWANIE ROLADY :
    Ostudzoną rolade rozwijamy , kładziemy na nią bitą śmietanę posypujemy galaretkami pokrojonymi w kosteczke i ponownie zwijamy . Roladę wkładamy na co najmniej godzinkę do lodówki . Na końcu posypujemy cukrem pudrem .

Porady

Galaretke najlepiej przygotować przed upieczeniem biszkoptu zeby dobrze stęrzała wtedy łatwiej pokroić można ja w kostke . Biszkopt na roladę najlepiej jest upiec na dużej blaszce z piekarnika .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować