Rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania wsypać cukier i żółtka . Odłożyć mikser , wsypać mąkę z prosz. do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką . Piec w tem, 180 stopni przez około 15 - 18 minut. Po upieczeniu biszkoptu odrazu ciepły przekładamy na ściereczkę i zwijamy w kształt rolady , Zostawiamy do wystygnięcia .
2.KREM:
Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem wymieszanym z fixami . Po ubiciu bitej śmietany dodajemy do niej serek truskawkowy i delikatnie całość mieszamy łyżką .
3.PRZYGOTOWANIE ROLADY :
Ostudzoną rolade rozwijamy , kładziemy na nią bitą śmietanę posypujemy galaretkami pokrojonymi w kosteczke i ponownie zwijamy . Roladę wkładamy na co najmniej godzinkę do lodówki . Na końcu posypujemy cukrem pudrem .
Porady
Galaretke najlepiej przygotować przed upieczeniem biszkoptu zeby dobrze stęrzała wtedy łatwiej pokroić można ja w kostke . Biszkopt na roladę najlepiej jest upiec na dużej blaszce z piekarnika .
Komentarze