Rolada biszkoptowa z truskawkami.

5 (188 ocen)

  • 40 min

Mięciutka puszysta rolada z kremowym serkiem mascarpone i soczystymi truskawkami zadowolą każdego łasucha.Jest prosta w wykonaniu i przyozdobi każde domowe przyjęcie

  • 40 min

Składniki:

  • 100g mąki tortowej
    100g cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka (najlepiej ekologiczne)
    250g serka mascarpone
    50g śmietany 18%
    2 łyżki cukru pudru
    100-150g truskawek
    cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rolada biszkoptowa z truskawkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach intensywnymi ruchami aby biszkopt się "napowietrzył". Następnie dodajemy partiami cukier i żółtka stale ubijając na jednolitą puszystą masę. Gdy ją uzyskamy,dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką,aby składniki się połączyły. Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem piekarniczym,wyrównujemy i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 12-15 minut ,nie więcej ! Gotowy biszkopt przekładamy papierem do góry na bawełnianą ściereczkę posypaną cukrem wanilinowym.Zdejmujemy papier i zwijamy roladę kiedy biszkopt jest gorący.Odstawiamy do wystygnięcia.

    Nadzienie: Do miseczki przekładamy serek mascarpone,śmietanę i cukier puder i mieszamy łyżką na jednolity krem.Truskawki kroimy w drobną kostkę.

    Kiedy nasza rolada wystygnie,delikatnie ją odwijamy,wypełniamy nadzieniem,układamy pokrojone truskawki, zawijamy ponownie i wstawiamy do lodówki. Po 20-30 minutach kiedy się schłodzi kroimy ją,posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy ćwiartkami truskawek i listkiem melisy lub mięty.

Porady

Do ciasta można dodać też kakao i gotowe polać polewą czekoladową,kombinacje owocowe też mogą być wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować