Rolada biszkoptowa z makiem

4.48 (189 ocen)

  • 60 min

Nigdy jakoś szczególnie nie przepadałam za drożdżowymi roladami makowymi. Były dla mnie zbyt suche. Dlatego postanowiłam połączyć biszkopt i mak i było to rozwiązanie idealne! Szczerze wszystkim polecam .

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    * 5 dużych jajek
    * 125 g cukru
    * 125 g mąki
    * mały cukier wanilinowy
    * płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Ponadto:
    *puszka masy makowej
    *cukier puder do posypania ściereczki
    *pół szklanki cukru pudru + 3- 4 łyżki gorącej wody do zrobienia lukru
    * kilka orzechów włoskich do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Rolada biszkoptowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy oba cukry i miksujemy. Kolejno przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy, a na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
    Ciasto wylewamy na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 15 minut.


  • 2. Lnianą ściereczkę posypujemy cukrem pudrem i przekładamy na nią jeszcze gorące ciasto. Odrywamy papier do pieczenia i zawijamy ciasto. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Kiedy ciasto będzie już zimne delikatnie rozwijamy ściereczkę, wykładamy masę makową i ciasno ją zwijamy. Drobno kroimy orzechy. Robimy lukier dodając do cukru pudru gorącą wodę i szybko mieszając. Polewamy roladę i posypujemy posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować