Masa śmietankowa;
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru
10 g żelatyny
0,5 szklanki mleka
150 g borówki amerykańskiej
Rolada biszkoptowa z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszytstą masę(około 8-10 minut)wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao,wymieszać i wlać na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym.
Piec w temp.180 stopni,około 10 minut.
2.Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry.
Papier zdjąć,po czym ciasto razem ze ściereczką zwinąć w rulon i odstawić do całkowitego wystudzenia.
3.Wykonanie masy śmietankowej;
Żelatynę zalać zimnym mlekiem,odstawić na 10 minut po czym rozpuścić.
Zimną kremówkę ubić z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.
Mascarpone lekko utrzeć,dodać ubitą kremówkę,wymieszać dodając owoce i letnią żelatynę.
4.Zimny biszkopt rozwinąć,wysmarować tężejącą masą i zawinąć.
5.Wykonanie kremu czekoladowego;
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodać ostudzoną czekoladę,wymieszać.
6.Gotową roladę posmarować dowolnym kremem czekoladowym i ozdobić kruchymi ciasteczkami czekoladowymi typu Malti Keks
7.Całość wstawić do lodówki na kilka godzin
Porady
W kremie czekoladowym musi być margaryna lub masło, ponieważ ciasteczka muszą się mocno trzymać
Komentarze