Rolada drobiowo-pieczarkowa nadziewana serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka kroimy na kawałki i mielimy w maszynce. Doprawiamy solą, pieprzem i połową saszetki majeranku. Wyrabiamy.
2.Pieczarki kroimy na drobno, lekko solimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy odparują z wody dolewamy trochę oleju i podsmażamy je do zrumienienia.
3.Cebule obieramy, kroimy drobno i dodajemy na patelnię do pieczarek, mieszamy. Całość smażymy aż cebula się zeszkli i nabierze aromatu.
4.Pieczarki i cebulę łączymy z mięsem i dokładnie wyrabiamy.
5.Prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Wykładamy na to mięso i równo rozprowadzamy po całym naczyniu.
6.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim rozprowadzone po naczyniu mięso tak aby jego brzegi zostały wolne. Zwilżonymi dłoniami delikatnie zwijamy mięso w roladę, lekko dociskamy brzeg i końce aby ser był dobrze schowany i nie wypływał.
7.Ostatecznie nadajemy dłoniami naszej roladzie równy kształt. Na wierzchu posypujemy ją czosnkiem granulowanym i pozostałym majerankiem.
8.Roladę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut w 200 stopniach (bez przykrycia).
9.Po wyjęciu z piekarnika roladę zostawiamy na parę minut aż odparuje i lekko przestygnie, następnie kroimy w grube plastry.
Komentarze