Jest bardzo prosta, szybka i efektowna rolada - gotowana w kartonie
2 godz.
Składniki:
1 kg mięsa z kurczaka - piersi
4-5 łyżek stołowych żelatyny
1/2 szkl wody
1/2 papryki czerwonej i żółtej
wegeta, pieprz, czosnek granulowany, bulion w płynie
po 2-3 gałązki pietruszki zielnej i koperku
1 karton litrowy po soku
Rolada drobiowa robiona w kartonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dać mięso i paprykę pokrojone w kostkę, posiekaną pietruszkę i koperek, żelatynę i wodę.
Dobrze wymieszać i przyprawić. Przełożyć do kartonu, karton zakryć w miarę szczelnie folią aluminiową. Do wysokiego garnka wlać wodę. Wstawić karton. Wody nalać do 2/3 wysokości kartonu. Gotować na wolnym ogniu około 1,5 godz. Po tym czasie karton wyjąć z wody, pozostawić do wystygnięcia, wstawić jeszcze na około 3-4 godz do lodówki. Po stężeniu rozciąć karton i kroić w plastry.
Komentarze