Rolada dyniowa

4.5 (176 ocen)

Pysznie zakręcona, w pięknym kolorze, a w środku delikatny krem z bitej śmietany i serka mascarpone z dodatkiem włoskich orzechów.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    3 jajka
    1 szklanka* cukru
    4 łyżki puree z dyni
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki mielonego cynamonu
    pół łyżeczki przyprawy do piernika

    KREM:

    200 g serka mascarpone
    200 ml śmietany kremówki
    50 g orzechów włoskich
    2-3 łyżki cukru pudru
    3 kostki czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem do białości a następnie połączyć z puree z dyni.
    Mąkę wymieszać z cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesiać do masy jajecznej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać wszystko łyżką.
    Masę wylać na blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Gorącą roladę od razu przełożyć na wilgotną ściereczkę, po chwili usunąć delikatnie papier do pieczenia i zwinąć w roladę. Tak przygotowany biszkopt na roladę wystudzić (można zostawić na całą noc).
  • 3. KREM:
    Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z serkiem mascarpone i pokruszonymi orzechami włoskimi (część kremu zostawić do posmarowania wierzchu rolady).
  • 4. Przygotowany biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć (już bez ścierki). Wierzch rolady posmarować resztą kremu i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny przed podaniem, by rolada lepiej się kroiła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować