Rolada kokosowa

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Specjalność mojego męża :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • MASA BIAŁA:
    20 dag wiórek kokosowych
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 kostki masła
    50 ml alkoholu
    MASA CIEMNA:
    3 paczki herbatników
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy najpierw masę białą. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy wiórki kokosowe, alkohol i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na chwilę i zabieramy się za masę ciemną.
  • 2. Masło, cukier, wodę i kakao zagotowujemy. Do gorącej masy dodajemy zmielone herbatniki. Mieszamy.
  • 3. Gorącą ciemną masę wykładamy na przygotowany przedtem spory prostokąt folii..Przykrywamy drugą , taką samą folią i rozwałkowujemy masę, aby miała formę prostokąta o grubości około 1-1,5 cm. Wówczas zdejmujemy wierzchnią folię i na ciemną masę kładziemy równomiernie na całej powierzchni masę białą. Znowu przykrywamy to folią i ponownie rozwałkowujemy, starając się by biała masa równo pokryła ciemną masę.
  • 4. Wówczas zdejmujemy folię z góry . Dolną folię chwytamy za rogi i zwijamy ciasto w roladę, jednocześnie odklejając folię od ciasta.

    Chłodzimy w lodówce lub zamrażalniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować