Rolada kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy najpierw masę białą. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy wiórki kokosowe, alkohol i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na chwilę i zabieramy się za masę ciemną.
2.Masło, cukier, wodę i kakao zagotowujemy. Do gorącej masy dodajemy zmielone herbatniki. Mieszamy.
3.Gorącą ciemną masę wykładamy na przygotowany przedtem spory prostokąt folii..Przykrywamy drugą , taką samą folią i rozwałkowujemy masę, aby miała formę prostokąta o grubości około 1-1,5 cm. Wówczas zdejmujemy wierzchnią folię i na ciemną masę kładziemy równomiernie na całej powierzchni masę białą. Znowu przykrywamy to folią i ponownie rozwałkowujemy, starając się by biała masa równo pokryła ciemną masę.
4.Wówczas zdejmujemy folię z góry . Dolną folię chwytamy za rogi i zwijamy ciasto w roladę, jednocześnie odklejając folię od ciasta.
Komentarze