1.Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, dodajemy żółtka, mąkę, wodę, mieszamy, aż do połączenia składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną, wykładamy masę na biszkopt, pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach, po upieczeniu wyciągamy, odrywamy z jeszcze gorącego biszkoptu papier, kładziemy go na ściereczce i rolujemy w "zawiniątko" razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia.
2.Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości podanej na opakowaniu, czekamy aż zastygnie, kroimy w kwadraciki.
3.Mąki, żółtko i cukier mieszamy w 1 szklance mleka, pozostałe mleko wraz z aromatem zagotowujemy, w trakcie dolewając rozmieszaną masę. Mieszamy wszystko razem aż do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu miksujemy z miękką margaryną, bądź masłem.
4.Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w wodzie, rozwijamy wystudzony biszkopt, nasączamy płynem.
5.Na biszkopt wykładamy masę, na nią w rogu układamy pasek z galaretki, zwijamy roladę.
6.Dekorujemy dowolnie. Ja obłożyłam roladę pozostałym kremem, udekorowałam ją szprycą, posypałam gorzkim kakao.
Porady
Miksowac należy jedynie całkowicie wystudzony budyń, inaczej masa zważy się.
Komentarze