Rolada jeżynowa

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 55 min

Jeszcze się uczę. Gdy mam czas, przygotowuję coś pysznego dla mamy i rodzeństwa: Natalii i Wojtka.

  • 55 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1/2 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    200 ml kremówki
    op. śmietan-fiksu
    1/2 kg jeżyn
    1/2 słoiczka dżemu z owoców leśnych
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wlewamy 2 łyżki gorącej wody. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy o wym. 29x34 cm. Pieczemy ok. 10 minut w 200 °C. Wyjmujemy na bawełnianą ściereczkę i zwijamy w roladę. Studzimy.
  • Rolada jeżynowa 3. Jeżyny myjemy, osuszamy i miksujemy. Kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksem, mieszamy z musem jeżynowym. Ciasto rozwijamy, smarujemy dżemem i masą. Ponownie zwijamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Obficie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

● Część jeżyn możemy pozostawić w całości i przed zwinięciem biszkopta wyłożyć wzdłuż brzegu na masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować