Jeszcze się uczę. Gdy mam czas, przygotowuję coś pysznego dla mamy i rodzeństwa: Natalii i Wojtka.
55 min
Składniki:
3 jajka
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml kremówki
op. śmietan-fiksu
1/2 kg jeżyn
1/2 słoiczka dżemu z owoców leśnych
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder
Rolada jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypujemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wlewamy 2 łyżki gorącej wody. Dokładnie mieszamy.
2.Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy o wym. 29x34 cm. Pieczemy ok. 10 minut w 200 °C. Wyjmujemy na bawełnianą ściereczkę i zwijamy w roladę. Studzimy.
3.Jeżyny myjemy, osuszamy i miksujemy. Kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksem, mieszamy z musem jeżynowym. Ciasto rozwijamy, smarujemy dżemem i masą. Ponownie zwijamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Obficie posypujemy cukrem pudrem.
Porady
● Część jeżyn możemy pozostawić w całości i przed zwinięciem biszkopta wyłożyć wzdłuż brzegu na masę.
Komentarze