Rolada łasucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 3/4 szklanki wody,odstawić do wystygnięcia.Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody,odstawić do wystygnięcia.
2.Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać 3łyżki cukru i cukier waniliowy.Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru do białości.Do ubitych białek dodać żółtka,obie mąki i proszek do pieczenia.Delikatnie wymieszać łyżką aż składniki się połączą.Odjąć 1/3 ciasta i dodać do niego mak,wymieszać łyżką.Dużą blachę z piekarnika wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.Na blachę wykładamy ciasto białe zaczynając od lewego rogu blachy na skos( lewy górny róg odstęp,skośny pas ciasta przez całą blachę,odstęp,drugi skośny pas ciasta przez całą blachę,odstęp,prawy dolny róg blachy).Następnie wykładamy ciasto z makiem w pozostawione odstępy.Ciasto pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach.Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy ciasto w wilgotną ściereczkę.Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Śmietankę ubijamy na sztywno ,dodajemy galaretkę z żelatyną chwilkę miksujemy.
4.Ciasto rozwijamy ,smarujemy pianką na to wykładamy tężejącą galaretkę.Zwijamy roladę.
5.Czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej,polewamy wierzch rolady,wstawiamy do lodówki.
Komentarze