Roladę tę piekła moja mama, a ja przyglądałam się i z czasem sama nauczyłam się ją robić. Jest dość pracochłonna, ale warto się postarać. Mojej rodzinie i gościom zawsze bardzo smakuje.
Składniki:
● 1 kg chudego surowego boczku
● 250 g mielonego mięsa wieprzowego
● 200 g pieczarek
● 1 łyżka masła
● 1 łyżka oleju
● 1 mały por
● jajko
● sól
● pieprz
● oregano
● estragon
● rozmaryn
Rolada magnacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczku odcinamy skórkę,
mięso nacieramy solą i pieprzem
i odstawiamy na około
2 godziny w chłodne miejsce.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy
w ćwiartki. Białą część
pora oczyszczamy, kroimy
w krążki i myjemy. Pieczarki
krótko podsmażamy na maśle
i studzimy.
2.Do mielonego mięsa dodajemy
podsmażone pieczarki,
pokrojonego pora, jajko, sól, pieprz oraz roztarty rozmaryn.
Dokładnie wyrabiamy. Piekarnik
rozgrzewamy do temperatury
180 °C.
3.Na boczek wykładamy farsz
z mięsa i całość rolujemy,
a następnie ciasno obwiązujemy
mocną bawełnianą nicią,
nacieramy dokładnie ze
wszystkich stron estragonem
i oregano. Tak przygotowany
boczek wkładamy do brytfanny
wysmarowanej olejem
i wstawiamy do nagrzanego
piekarnika. Roladę pieczemy
ok. godziny, co jakiś czas skrapiając
ją wodą oraz sosem
tworzącym się w trakcie pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika
boczek studzimy i delikatnie
zdejmujemy z niego nitkę. Roladę
kroimy w plastry dowolnej
grubości i układamy na półmisku.
Możemy udekorować
pieczarkami i zieleniną.
Komentarze