Rolada makowa

0 (0 ocen)

Świetnie smakuje nie tylko w Święta:)

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oliwy
    szczypta soli

    Masa makowa:
    25 dag sparzonego i zmielonego maku
    5 łyżek powideł śliwkowych
    3 łyżki miodu
    cukier waniliowy
    ok. 2 łyżki cukru pudru (do smaku)
    kilka kropel olejku migdałowego
    1/2 szklanki bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
    10 dag masła

    Do dekoracji:
    biała czekolada
    kandyzowana skórka pomarańczowa

Rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i oliwę, wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 25X35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 15-20 minut. Po upieczeniu od razu przełożyć na papier i zwinąć roladę. Zostawić do wystygnięcia.
  • 2. Mak wymieszać z powidłem, miodem, cukrami, olejkiem i bakaliami. Roztopić masło. Dodać mak i smażyć całość około 10 minut na wolnym ogniu. Lekko przestudzić.
  • 3. Przygotowaną, letnią masę makową wyłożyć na ostudzony biszkopt. Zwinąć roladę, mocno owinąć ściereczką, aby rolada ładnie się skleiła.
  • 4. Czekoladę rozpuścić na parze. Rozsmarować na roladę makową i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Porady

Do rolady można użyć gotowej masy makowej z puszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy