1.Ubić biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i oliwę, wymieszać. Wylać na blaszkę o wymiarach 25X35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 15-20 minut. Po upieczeniu od razu przełożyć na papier i zwinąć roladę. Zostawić do wystygnięcia.
2.Mak wymieszać z powidłem, miodem, cukrami, olejkiem i bakaliami. Roztopić masło. Dodać mak i smażyć całość około 10 minut na wolnym ogniu. Lekko przestudzić.
3.Przygotowaną, letnią masę makową wyłożyć na ostudzony biszkopt. Zwinąć roladę, mocno owinąć ściereczką, aby rolada ładnie się skleiła.
4.Czekoladę rozpuścić na parze. Rozsmarować na roladę makową i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Porady
Do rolady można użyć gotowej masy makowej z puszki.
Komentarze