1.
CIASTO
Drożdże rozmieszać w 1/2 szklanki letniego mleko,dodać 1 łyżkę cukru, odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski
dodać szczyptę soli,cukier,żółtka,cukier waniliowy,stopione i schłodzone masło oraz wyrośnięte drożdże.Dolać resztę mleka
wyrobić gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.MASA MAKOWA
Mak dzień wcześniej zalać wrzątkiem, chwilę podgotować na wolnym ogniu.Na drugi dzień odcedzić zmielić dwa razy.
Do rondla włożyć margarynę,cukier,mak,bakalie i pozostałe składniki.Ciągle mieszając, smażyć około 10 do 15 minut na wolnym ogniu, schłodzić. Zmieszać z pianą z białek.
3.Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąt o długości korytka do pieczenia.
4.
Na każdym prostokącie rozsmarować masę makową.Ciasto zrolować,włożyć do korytek,odstawić do wyrośnięcia.
5.Przed włożeniem do piekarnika lekko nożem naciąć wierzch ciasta celem uniknięcia pęknięcia rolady z boku.Piec około godziny w 180C.Po przestudzeniu makowiec polukrować i ozdobić w/g uznania.
Komentarze