ROLADA MAKOWA

4.5 (179 ocen)

Jest to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu rolada makowa.Można do masy makowej dodać olejku migdałowego.

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg.mąki tortowej
    10 dkg. drożdży
    0,5 l.mleka
    6 żółtek
    20 dkg.masła
    30 dkg.cukru
    1 cukier waniliowy
    MASA MAKOWA
    0,5 kg. maku
    5 dkg.margaryny
    25 dkg. cukru
    4 łyżki miodu
    2 białka
    po 5 dkg.rodzynek,orzechów,skórki pomarańczowej,fig,daktyli.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    CIASTO
    Drożdże rozmieszać w 1/2 szklanki letniego mleko,dodać 1 łyżkę cukru, odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski
    dodać szczyptę soli,cukier,żółtka,cukier waniliowy,stopione i schłodzone masło oraz wyrośnięte drożdże.Dolać resztę mleka
    wyrobić gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.




  • 2. MASA MAKOWA

    Mak dzień wcześniej zalać wrzątkiem, chwilę podgotować na wolnym ogniu.Na drugi dzień odcedzić zmielić dwa razy.
    Do rondla włożyć margarynę,cukier,mak,bakalie i pozostałe składniki.Ciągle mieszając, smażyć około 10 do 15 minut na wolnym ogniu, schłodzić. Zmieszać z pianą z białek.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąt o długości korytka do pieczenia.
  • 4.
    Na każdym prostokącie rozsmarować masę makową.Ciasto zrolować,włożyć do korytek,odstawić do wyrośnięcia.
  • rolada makowa 5. Przed włożeniem do piekarnika lekko nożem naciąć wierzch ciasta celem uniknięcia pęknięcia rolady z boku.Piec około godziny w 180C.Po przestudzeniu makowiec polukrować i ozdobić w/g uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować