Rolada makowa z orzechami arachidowymi

0 (0 ocen)

pyszna i prosta rolada drożdżowa z makiem dekorowana dużą ilością orzechów arachidowych-polecam nie tylko na swiateczne spotkania ale takze i na codzien:)

Składniki:

  • 1. Ciasto drożdzowe :
    40 dkg mąki
    4 dkg drożdży
    szklanka mleka
    2 żółtka
    2 jaja
    10 dkg cukru
    10 dkg masła
    skórka otarta z cytryny
    szczypta soli

    2. Masa makowa:
    30 dkg maku
    20 dkg cukru
    2 białka
    5 dkg masła
    2 łyżki drobnych rodzynek

    3. Lukier

    białko
    1 szklanka cukru
    sok z cytryny
    oraz
    prazone orzechy arachidowe ,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Ciasto

Rolada makowa z orzechami arachidowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozczyn:
    Drozdze rozetrzeć w misce, dodać cieple mleko , dodac 2 lyzki maki, wymieszac i odstawić w ciepłe miejsce.
    Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej maki, dodać pozostale skladniki i wyrabiać ciasto tak długo, aż bedzie gladkie i lsniacei bedzie odklejac sie od rąk.

    2. Białka ubic na sztywno ze szczyptą soli.
    Mak zalac wrzatkiem i trzymac na malym ogniu około 25 min., a potem mak odcedzic, zmielić 2 razy , dodac pozostale skladniki , rodzynki a na końcu dodać ubite białka i wszystko razem wymieszac.
    Ciasto rozwalkować na prostokaty, rozsmarowac na nim mase makowa, zwijac w rulony( jesli sie klei nalezy posypac je maka) ukladac na blasze j zawiniete w papier -pergamin i zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu. Piec w temp 175 stopni przez 35-40 minut .
    Lukier:

    Ubić białko. Dalej ubijając wsypywać cukier i sok z cytryny.
    Posmarować upieczone, letnie struclea nastepnie posypac obficie prażonymi orzechami arachidowymi.
    Smacznego.

Porady

z podanych składnków wyszły 2 rolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować