pyszna i prosta rolada drożdżowa z makiem dekorowana dużą ilością orzechów arachidowych-polecam nie tylko na swiateczne spotkania ale takze i na codzien:)
Rolada makowa z orzechami arachidowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rozczyn:
Drozdze rozetrzeć w misce, dodać cieple mleko , dodac 2 lyzki maki, wymieszac i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej maki, dodać pozostale skladniki i wyrabiać ciasto tak długo, aż bedzie gladkie i lsniacei bedzie odklejac sie od rąk.
2. Białka ubic na sztywno ze szczyptą soli.
Mak zalac wrzatkiem i trzymac na malym ogniu około 25 min., a potem mak odcedzic, zmielić 2 razy , dodac pozostale skladniki , rodzynki a na końcu dodać ubite białka i wszystko razem wymieszac.
Ciasto rozwalkować na prostokaty, rozsmarowac na nim mase makowa, zwijac w rulony( jesli sie klei nalezy posypac je maka) ukladac na blasze j zawiniete w papier -pergamin i zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu. Piec w temp 175 stopni przez 35-40 minut .
Lukier:
Ubić białko. Dalej ubijając wsypywać cukier i sok z cytryny.
Posmarować upieczone, letnie struclea nastepnie posypac obficie prażonymi orzechami arachidowymi.
Smacznego.
Komentarze