ROLADA SCHABOWA

4.5 (153 ocen)

Tę roladę można jeść na zimno,ciepło.Można też pokroić w plastry i zalać galaretą.Doskonała jako wędlina do chleba.Polecam.

Składniki:


  • 1,50 kg. schabu bez kości
    4 plastry ananasów z zalewy
    15 dkg.szynki gotowanej wieprzowej
    0,30 dkg. mielonego mięsa wieprzowego
    6 dużych moreli suszonych
    1 duży ząbek czosnku

    sól,pieprz czarny,pieprz cytrynowy,bazylia,zioła prowansalskie do smaku,olej do smarowania.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada schabowa 1.


    Schab umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć wzdłuż na 3 części nie docinając do końca.



  • rolada schabowa 2. Całość rozłożyć.Rozcinając tak schab otrzymamy duży płat mięsa.

  • rolada schabowa 3.
    Mięso mielone przyprawić do smaku solą,pieprzem czarnym,bazylią i ziołami prowansalskimi.Dodać obrany i starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i wyrobić gładką masę.Szynkę i ananasy pokroić w słupki.
  • rolada schabowa 4. Posypać z dwóch stron solą,pieprzem cytrynowym i rozłożyć na posmarowanym olejem papierze do pieczenia środkową rozciętą stroną do papieru / gotowa rolada będzie ładniej wyglądała/.
  • rolada schabowa 5.
    Na połowie przyprawionego schabu rozłożyć równomiernie mięso mielone /odłożyć 2 łyżki mięsa do przykrycia szynki/.
    Z brzegu schabu w małych odstępach rozłożyć w trzech rzędach szynkę wkładając między nią słupki ananasów.Przykryć cienką warstwą odłożonego farszu mielonego.Na warstwie tej ułożyć morele .
  • rolada schabowa 6. Całość dość ciasno za pomocą papieru zwinąć w roladę zostawiając papier.Roladę obwiązać bawełnianą nicią i wstawić na 12 godz. w chłodne miejsce.
  • rolada schabowa 7.
    Za marynowaną roladę ułożyć na blaszce wyłożonej również papierem do pieczenia,wlać 1 szk.wody,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 90 min.podlewając wytwarzanym sosem,ewentualnie dolać niewielką ilość gorącej wody,odwracając po każdych 30 min.delikatnie roladę na drugą stronę.
  • rolada schabowa 8. Podawać na ciepło lub zimno.
  • rolada schabowa 9. Taka rolada pokrojona w plastry będzie na pewno ozdobą stołu i to bardzo smaczną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować