Tę roladę można jeść na zimno,ciepło.Można też pokroić w plastry i zalać galaretą.Doskonała jako wędlina do chleba.Polecam.
Składniki:
1,50 kg. schabu bez kości
4 plastry ananasów z zalewy
15 dkg.szynki gotowanej wieprzowej
0,30 dkg. mielonego mięsa wieprzowego
6 dużych moreli suszonych
1 duży ząbek czosnku
sól,pieprz czarny,pieprz cytrynowy,bazylia,zioła prowansalskie do smaku,olej do smarowania.
Rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Schab umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć wzdłuż na 3 części nie docinając do końca.
2.Całość rozłożyć.Rozcinając tak schab otrzymamy duży płat mięsa.
3.
Mięso mielone przyprawić do smaku solą,pieprzem czarnym,bazylią i ziołami prowansalskimi.Dodać obrany i starty na tarce o drobnych oczkach czosnek i wyrobić gładką masę.Szynkę i ananasy pokroić w słupki.
4.Posypać z dwóch stron solą,pieprzem cytrynowym i rozłożyć na posmarowanym olejem papierze do pieczenia środkową rozciętą stroną do papieru / gotowa rolada będzie ładniej wyglądała/.
5.
Na połowie przyprawionego schabu rozłożyć równomiernie mięso mielone /odłożyć 2 łyżki mięsa do przykrycia szynki/.
Z brzegu schabu w małych odstępach rozłożyć w trzech rzędach szynkę wkładając między nią słupki ananasów.Przykryć cienką warstwą odłożonego farszu mielonego.Na warstwie tej ułożyć morele .
6.Całość dość ciasno za pomocą papieru zwinąć w roladę zostawiając papier.Roladę obwiązać bawełnianą nicią i wstawić na 12 godz. w chłodne miejsce.
7.
Za marynowaną roladę ułożyć na blaszce wyłożonej również papierem do pieczenia,wlać 1 szk.wody,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 90 min.podlewając wytwarzanym sosem,ewentualnie dolać niewielką ilość gorącej wody,odwracając po każdych 30 min.delikatnie roladę na drugą stronę.
8.Podawać na ciepło lub zimno.
9.Taka rolada pokrojona w plastry będzie na pewno ozdobą stołu i to bardzo smaczną.
Komentarze