Rolada schabowa z kurkami

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Smaczne i apetyczne – takie właśnie są posiłki u rodziny Nowaczyków

Składniki:

  • ● 1,5 kg schabu bez kości
    ● 20 dag boczku
    ● 30 dag kurek (mogą być mrożone)
    ● duża cebula
    ● duża śmietana 18-proc.
    ● 3 ząbki czosnku
    ● łyżka masła ● olej
    ● 70 dag ziemniaków
    ● słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz, łyżka suszonego kopru, rozmaryn, kminek
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada schabowa z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Świeże grzyby myjemy (mrożone rozmrażamy). Dusimy z cebulą na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • kroimy boczek 2. Boczek kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy. Schab myjemy i osuszamy. Ostrym nożem rozkrawamy na jak największy cienki płat. Oprószamy
    solą i pieprzem. Układamy boczek i wykładamy farsz z grzybów. Zwijamy w roladę. Przewiązujemy nicią. Podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju i wkładamy do rękawa foliowego. Pieczemy godzinę w 180 °C.
  • 3. Ziemniaki kroimy w ósemki. Skrapiamy olejem, posypujemy słodką i ostrą papryką, kminkiem i rozmarynem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 °C.
  • 4. Sos: śmietanę mieszamy z roztartymi ząbkami czosnku, koprem i solą. Podajemy do ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować