Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Schab rozcinamy tak jak na roladę.Rozbijamy dosyć cienko i nacieramy przyprawami oraz olejem. Czosnek miażdżymy i układamy na mięsie, które następnie zwijamy w roladę i wkładamy na całą noc do lodówki.
2.Farsz:
Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie na patelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody.
Studzimy.
Paprykę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jak pozostałe składniki.
Mieszamy i doprawiamy do smaku.
3.Rolada:
Roladę rozwijamy i usuwamy czosnek, ale go nie wyrzucamy- przyda się przy pieczeniu.
Z jednej strony schab smarujemy musztardą- ja posmarowałam stronę zewnętrzną- tą, która na końcu będzie na wierzchu.
Na całej powierzchni schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy nicią- najlepiej kuchenną, odporną na wysokie temperatury i bez dodatków tworzyw sztucznych.
Dobrze, żeby rolada z farszem poleżała sobie co najmniej 1 godzinę.
Następnie roladę podsmażamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu- ja użyłam grillowej, ale zwykła patelnia też się nada. ;)
Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki i podlewamy bulionem. Dodajemy też listki laurowe i ziele angielskie oraz ocet balsamiczny.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 1,5-2 godziny pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Co pół godziny zaglądamy i podlewamy mięsko bulionem.
10 minut przed końcem pieczenia można zdjąć przykrycie, żeby mięso się ładnie zarumieniło.
U mnie pieczenie trwało niecałe 2 godziny, ale później mięsko trochę odpoczywało w uchylonym piekarniku.
4.Powstały sos możną odlać i zagęścić 1 łyżką mąki, będzie dobrym dodatkiem do obiadu.
Komentarze