Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką

4.49 (147 ocen)

Korzystałam z przepisu ze strony http://ulubioneprzepisy.com/2014/03/31/rolada-schabowa-faszerowana-miesem-mielonym-ze-szpinakiem-i-papryka/

Składniki:

  • Mięso-marynata:
    1,5kg schabu
    2-3 ząbki czosnku
    rozmaryn
    sol, pieprz
    2 łyżki oleju

    Farsz:
    200g mięsa mielonego
    200g szpinaku świeżego lub mrożonego
    cebula
    200g sera żółtego startego na tarce
    2 ząbki czosnku
    pół czerwonej papryki
    sól
    pieprz
    jajko
    2 łyżki bułki tartej


    Dodatkowo:
    300ml bulionu
    kilka listków laurowych
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki musztardy francuskiej
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Schab rozcinamy tak jak na roladę.Rozbijamy dosyć cienko i nacieramy przyprawami oraz olejem. Czosnek miażdżymy i układamy na mięsie, które następnie zwijamy w roladę i wkładamy na całą noc do lodówki.
  • 2. Farsz:
    Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie na patelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody.
    Studzimy.
    Paprykę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jak pozostałe składniki.
    Mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • 3. Rolada:
    Roladę rozwijamy i usuwamy czosnek, ale go nie wyrzucamy- przyda się przy pieczeniu.
    Z jednej strony schab smarujemy musztardą- ja posmarowałam stronę zewnętrzną- tą, która na końcu będzie na wierzchu.
    Na całej powierzchni schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy nicią- najlepiej kuchenną, odporną na wysokie temperatury i bez dodatków tworzyw sztucznych.
    Dobrze, żeby rolada z farszem poleżała sobie co najmniej 1 godzinę.
    Następnie roladę podsmażamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu- ja użyłam grillowej, ale zwykła patelnia też się nada. ;)
    Potem przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki i podlewamy bulionem. Dodajemy też listki laurowe i ziele angielskie oraz ocet balsamiczny.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 1,5-2 godziny pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Co pół godziny zaglądamy i podlewamy mięsko bulionem.
    10 minut przed końcem pieczenia można zdjąć przykrycie, żeby mięso się ładnie zarumieniło.
    U mnie pieczenie trwało niecałe 2 godziny, ale później mięsko trochę odpoczywało w uchylonym piekarniku.
  • 4. Powstały sos możną odlać i zagęścić 1 łyżką mąki, będzie dobrym dodatkiem do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować