Rolada serowa z łososiem i szpinakiem składniki na jedną roladę ok.10- 12 porcji: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia pokroić w cieńkie paski i doprawić ziołami oraz solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny.
Szpinak blanszować na maśle, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do momentu zeszklenia cebuli.
Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Nie przerywając dodawać po żółtku. Wyłączyć mikser i dodać majonez i mozzarellę, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto wyłożyć na pergamin i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.
Ciasto wyłożyć z naczynia żaroodpornego i na ciepłe wyłożyć szpinak, na to paski łososia i zwinąć ciasno w roladę. Z powrotem włożyć do naczynia i piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni, aż ciasto będzie odchodziło dobrze od pergaminu.
Po ostudzeniu pokroić roladę.
Komentarze