Rolada szpinakowa z łososiem

5 (165 ocen)

  • 50 min

Bardzo szybka i prosta w przyrządzeniu przystawka, która na pewno będzie ładną i przede wszystkim smaczną przekąską na naszym stole.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
    1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku (zależy od gustu)
    1 łyżeczka masła
    4 jajka
    2 serki typu "Almette" (smak chrzanowy i śmietankowy)
    łosoś w plastrach 400 g
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy z masłem szpinak z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli będzie taka potrzeba to odsączamy podsmażony szpinak. Studzimy. Do ostudzonego szpinaku dodajemy 4 żółtka. Mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do szpinaku zmiksowanego z żółtkami. Gotową masę wlewamy na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (żeby ciasto było dość cienkie). Pieczemy 15-20min w 190 st. Przestygnięty placek przekładamy z papieru do pieczenia na blat. Placek smarujemy serkami i na to układamy plastry łososia żeby zakryć całość. Placek zwijamy jak roladę, dość ciasno i zawijamy w folię do żywności. Zwiniętą roladę wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Serki do rolady mogą być w różnych smakach w zależności od gustu. Łososia można zastąpić plastrami salami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować