Rolada szpinakowo – łososiowa

4.5 (190 ocen)

Rolada szpinakowa z łososiem, sprawdzi się na każdej imprezie. Jest to bardzo smaczna i efektowna przystawka.

Składniki:

  • na ciasto szpinakowe
    opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
    4 jajka
    3- ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    1 łyżka - masła
    nadzienie do rolady szpinakowej
    200 g wędzonego łososia w plastrach
    2 - serki chrzanowe
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Rolada szpinakowo – łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozgrzać na patelni, dodać mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na wolnym ogniu, do odparowania wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do ostudzonego szpinaku, zmiksować. Natomiast białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową, delikatnie wyrównać.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. przez 15 minut, odstawić do ostudzenia. Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego.
  • 5. Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia. Zwinąć delikatnie w roladę, zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na całą noc.
    Smacznego !

Porady

Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Łosoś Szpinak Serek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować