Rolada pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Powoli dodajemy żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy na złoty kolor w temp. 180 C. Po upieczeniu ciepły biszkopt wykładamy na ściereczkę, ściągamy pergamin, zwijamy roladę (w ten sposób ciasto da się później łatwo formować), studzimy.
Na mleku gotujemy budyń, studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej wody.
2.Pomarańcze dokładnie szorujemy. Na tarce (drobne oczka) ścieramy skórkę z jednej pomarańczy. Z pomarańczy ściągamy pozostałą skórkę (biała otoczka), owoc dzielimy na cząstki i z każdej cząstki usuwamy białą błonkę. Pomarańcze wkładamy do galaretki.
Masło ucieramy na puch, dodajemy budyń, startą skórkę z pomarańczy i dalej ucieramy. Masę dosładzamy cukrem pudrem do smaku.
3.Biszkopt rozwijamy ze ściereczki. Na całej powierzchni biszkoptu rozsmarowujemy masę (część masy zostawiamy do obłożenia rolady). Kilka centymetrów (4-5 cm) od jednego z brzegów rolady rozkładamy wzdłuż ciasta pasek z tężejącej galaretki z pomarańczami. Zwijamy roladę, wierzch pokrywamy w całości pozostałą masą, dekorujemy wedle uznania. Roladę trzymamy w lodówce.
Komentarze