1.Wołowinę kroimy w plastry w poprzek włókien. Przykrywamy folią i rozbijamy.
2.Każdy plaster wołowiny, smarujemy 1 łyżeczką musztardy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na 10 minut.
3.Ogórki kroimy w paski.Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Jedna cebula będzie do sosu.
4.Na każdy plaster nakładamy po 1kawałku boczku, 1 łyżeczce cebuli. Po kawałku ogórka i chleba. Zwijamy ruloniki, spinamy wykałaczkami. Można zawinąć nitką. Dwa plastry chleba zalewamy wodą i odstawimy.
5.Na rozgrzanym smalcu, obsmażamy rolady z każdej strony . Dokładamy cebulę i chwilkę podsmażamy aż cebulka się zrumieni. Zmniejszamy płomień, podlewamy 3 szklankami wody.Gotujemy pod przykryciem około godziny. W miarę potrzeby podlewamy wodą. Dokładamy odsączony z wody chleb, pokruszony i kostki, gotujemy 20 minut. Wyjmujemy mięso i sos miksujemy. Podajemy z pyzami.
Komentarze