Rolada wieprzowa z omletem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż. Lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem,papryką i majerankiem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wstawić na kilka godzin do lodówki. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić.
2.Jajka, mąkę i przyprawy zmiksować, dodać drobno posiekany szczypiorek, Usmażyć omlet podobnej wielkości jak płat szynki i ułożyć go na szynce. Na omlecie rozsmarować farsz mięsny. Na brzegu płata mięsa położyć marchewkę i ciasno zwinąć roladę. Boki pospinać wykałaczkami i szybko podsmażyć roladę na gorącym tłuszczu z obu stron.
3.Mięso włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec 90 minut w 180 st. pod przykryciem. Po upieczeniu pokroić na plastry i podawać np.z ryżem.
Komentarze