Rolada wieprzowa z sosem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie docinając do końca, tak aby po rozłożeniu powstał duży, cienki płat, lekko rozbić, posolić i odłożyć. Przygotować farsz: pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i dusić 3 - 4 minuty na maśle. Boczek pokroić w kostkę i smażyć 3 minuty na rozgrzanej patelni. Cebulę obrać i posiekać. Do mielonego mięsa dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Na płacie mięsa rozłożyć farsz; zwinąć roladę. Mięso naciąć na wierzchu w ukośną kratkę, obwiązać nicią bawełnianą i owinąć folią aluminiową, zostawiając mały otwór, aby mogła wydobywać się para. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C. Następnie odwinąć folię i piec roladę około 15 minut, aż się zrumieni, po czym odstawić w ciepłe miejsce. Przygotować sos: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć na złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, a następnie zagotować, stale mieszając i dalej gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Sos doprawić solą, pieprzem, przyprawą curry i sokiem z cytryny. Roladę podawać pokrojoną w plastry. Sos podawać w osobnym naczyniu.
Komentarze