Rolada jest odrobinę pracochłonna lecz efekt końcowy wynagradza trud przygotowania. Każda warstwa doświadcza nasze kubki smakowe o nowe doznanie. Po prostu pycha :)
Składniki:
Warstwa wieprzowa:
700g. schabu bez kości
1 jako
3 łyżki mleka
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka:
soli , pieprzu , chili ,
Warstwa drobiowa:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka:
soli,pieprzu, suszonych pomidorów ( można użyć z młynka lub przyprawy do pomidorów i mozarelli)
Farsz grzybowy:
500g.ugotowanych grzybów leśnych (prawdziwków , podgrzybków , maślaków , opieniek) mogą być mrożone.
1 łyżka czosnku granulowanego
4 ugotowane w całości małe młode marchewki( uprzednio obrane)
Dodatkowo:
150 g. sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda)
Olej do smażenia
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego/ blaszki
Folia spożywcza
Rolada wieprzowo-drobiowa z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa wieprzowa: Mięso myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek/tłuszczu , kroimy na mniejsze kawałki.
Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Dodajemy resztę składników ( jajko , mleko , bułkę tartą oraz przyprawy) wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
Przekładamy ją na rozwiniętą folię spożywczą , rozwałkowujemy na dość gruby placek.
2.Warstwa drobiowa:Mięso myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek , kroimy na mniejsze kawałki.
Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Dodajemy resztę składników ( jajko , bułkę tartą oraz przyprawy) wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
Przekładamy na masę wieprzową , rozsmarowujemy ją po całości.
3.Farsz grzybowy: Grzyby osuszamy , ( mrożone uprzednio rozmrażamy i myjemy) kroimy drobno.
Przekładamy na warstwy mięsne , rozsmarowujemy.
Na początek rolady kładziemy marchewki.
4.Za pomocą foli spożywczej boki zawijamy do środka a następnie w rulon.
Gotową roladę oprószamy mąką z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy mięso.
5.Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
Naczynie żaroodporne/blaszkę smarujemy masłem , przekładamy mięso , posypujemy je obficie serem.
6.Pieczemy roladę 45 min. w nagrzanym piekarniku do 180st.
Upieczone mięso kroimy w plastry.
7.Podajemy na ciepło do dania głównego , jako przystawkę lub dodatek do pieczywa.
Komentarze