ROLADA WŁOSKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to mój autorski przepis na dosyć nieskomplikowane lecz wykwintne ciasto, które zwykle smakuje każdemu!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ROLADA:
    -5 jaj
    -5 łyżek cukru kryształu
    -4 łyżki mąki zwykłej
    -1 łyżka kakao ciemnego

    MASA Z JAJ NA PARZE:
    -4 jaja
    -3/4 szklanki cukru
    -1 kostka masła
    -10 dag margaryny
    -serek mascarpone (opakowanie 250g)

    NADZIENIE BRZOSKWINIOWE:
    - 3 do 4 połówek brzoskwiń w puszce
    -galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ROLADA: oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy białka i gdy trochę się ubiją dodajemy cukier, ubijamy do sztywności. Dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy żeby się połączyły. Mąkę mieszamy z kakao i dodajemy do masy z jaj, mieszamy ręcznie. Wykładamy masę na prostokątną blachę wyłożoną ciemnym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika chwilę studzimy a potem obracamy do góry nogami i ściągamy papier. Papier obracamy na deskę i kładziemy na niego roladę tak aby była gotowa do zwijania.

    MASA Z JAJ NA PARZE:
    Jaja wybijamy do miski, dosypujemy cukier kryształ i kładziemy nad kąpielą wodną ( w garnku, który stawiamy na małym ogniu). Ubijamy rózgą lub mikserem aż masa przynajmniej trzykrotnie zwiększy swą objętość i będzie dosyć ciepła. Masę jajeczną studzimy. W tym czasie na pulchno ubijamy mikserem masło wraz z margaryną i dodajemy wystudzoną mase jajeczną, ubijamy chwilę na wysokich obrotach aby sie dobrze połączyły. Teraz dodajemy opakowanie serka mascarpone i jeszcze chwilę ucieramy.

    NADZIENIE BRZOSKWINIOWE:
    Gotujemy galaretkę ale na 1 szklance wody i studzimy aż zacznie żelować.
    Brzoskwinie kroimy w małą kostkę i dokładamy do tężejącej galaretki.

    Na roladę kładziemy gotową masę i wyrównujemy.(trochę masy zostawiamy do wysmarowania wierzchu już zwiniętej rolady)
    Na brzeg kładziemy dobrze tężejące nadzienie brzoskwiniowe i zwijamy roladę. Ze względu na dosyć dużą ilość masy roladę może być ciężko zwinąć w rulon, ale nie przeszkadza to wcale.
    Wierzch rolady smarujemy cienką warstwą zostawionej masy i posypujemy kakao. Roladę wkładamy do lodówki aby dobrze stężała.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować