Rolada truskawkowo-śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: jajka i żółtko ubijać mikserem z miesadłem trzepakowym, na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy.Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i stale ubijając wsypywać do masy, a potem ubijać jeszcze 2 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, uierając mikserem na najniższych obrotach.
2.Ciasto przelać na natłuszczoną blachę (30 x 40 cm) wyłożoną pergaminem i wyrównać wierzch. Wsunąc do rozgrzanego piekarnika.
Grzałka górna i dolna: ok. 200*C
Termoobieg: ok. 180*C
Czas pieczenia: ok. 15 minut
3.Natychmiast po wyjęciu z piekarnika oddzielić od ścianek blachy, przewrócić na blat roboczy i pozostawić do ostygnięcia.
4.Przygotować nadzienie: truskawki opłukać, dobrze odsączyć, usunąć szypułki i pokroić na kawałki, cztery łyżki truskawek przetrzeć przez sito.
5.Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i Śmietan-fiksem. Wymieszać z kawałkami truskawek i przetartymi owocami.
6.Ciasto odkleić od oblatu i ostrożnie usunąć pergamin, w razie potrzeby odkroić ciemną, spieczoną skórkę. Posmarować biszkopt śmietaną z truskawkami i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon.
7.Do posmarowania: śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Posmarować roladę i ułożyć na niej pokrojone truskawki.
Porady
Aby nadzienie było gęstsze, zamiast śmietan-fiksu do utrwalenia można użyć 4 łyżeczki żelatyny.
Komentarze