Rolada truskawkowa z serkiem mascarpone

4.98 (189 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Rolada prosta, nie ma mowy żeby komuś nie wyszła- ciasto jest puszyste a zarazem elastyczne, ładnie się zawija, nie pęka. A przy tym ciekawie smakuje.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 90 g cukru
    - 3 łyżki miodu
    - 80g mąki pszennej
    - 30 g mąki ziemniaczanej
    - czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - łyżeczka skórki cytrynowej startej na drobnej tarce

    Nadzienie:
    - 250g sera mascarpone
    - 2 czubate łyżki cukru pudru
    - szklanka śmietany 36%
    - 1 i pół łyżeczki żelatyny
    - dwie łyżki wina białego
    - 60 dag dowolnych owoców (mogą być truskawki, czereśnie, maliny, porzeczki, itp.)
Wystaw ocenę:

4.98 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada truskawkowa z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąki przesiej. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli mieszając dodaj po jednym żółtku. Wsyp stopniowo mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj miód i skórkę cytrynową. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 10 min. Tak upieczony biszkopt natychmiast przełóż na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, jednocześnie zdejmując papier do pieczenia. Ciasto zwiń dość ciasno w roladę i odstaw do wystygnięcia.

    Nadzienie:
    Śmietanę ubij z cukrem i dokładnie wymieszaj z serkiem mascarpone. Żelatynę wsyp do 4 łyżek chłodnej wody, odstaw na kilkanaście minut aby napęczniała, po czym podgrzej w celu jej rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę dodaj do ubitej śmietany i wlej wino białe. Truskawki umyj i pokrój w plastry.
    Rozwiń powoli zimny biszkopt i posmaruj go nadzieniem. Posyp całość równomiernie truskawkami po czym zwiń powoli roladę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki usuń folię i posyp roladę cukrem pudrem.

Porady

Możesz też część truskawek zmiksować na gładko i dodać do nadzienia, co nada mu różowej barwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować