Rolada w cieście serowym z pieczarkami

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyczna i smaczna rolada, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo delikatna i soczysta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    25 - 30 dag sera żółtego
    3 jajka
    4 - 5 łyżek majonezu
    2 łyżki ziół prowansalskich

    farsz:
    50 dag pieczarek
    10 dag sera żółtego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 filety z kurczaka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada w cieście serowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zetrzeć na grubych oczkach i połączyć z majonezem, jajkami i ziołami na gładką masę. Następnie wylać ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy farsz.
  • 2. Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone lub starte na grubych oczkach. Smażymy, a gdy woda odparuje zdejmujemy z ognia i mieszamy z startym serem żółtym.
  • 3. Filety oczyszczamy, myjemy i rozbijamy na cienkie płaty. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • image-0gficv3 4. Po upływie 30 minut wyjmujemy z piekarnika nasze ciasto serowe.
  • image-1fft3af 5. Wykładamy na ciasto filety, a następnie farsz z pieczarek. Zwijamy w roladę.
  • image-0qv6mqf 6. Zwiniętą roladę znów wkładamy do piekarnika na 30 minut. Z wierzchu roladę przykrywamy papierem żeby się ciasto nie przypiekło.
  • image-1k2r9y6 7. Kiedy roladę mamy już gotową kroimy ją w plastry około 2 cm i podajemy np. z ziemniaczkami opiekanymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować