Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone

4.5 (185 ocen)

Połączenie biszkoptu, bitej śmietany i owoców sprawdza się zawsze. W formie rolady wygląda zdecydowanie bardziej efektownie.

Składniki:


  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    300ml śmietanki 30%
    250g serka mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    300g truskawek
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Masę przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na blaszkę z ciastem kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę jednocześnie odrywając papier. Ściereczka powinna zostać w środku rolady. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy uważając by masa się nie zwarzyła.
  • 3. Roladę rozwijamy, nakładamy masę śmietanową i kawałki truskawek (kilka zostawiamy do dekoracji). Zwijamy w roladę, którą smarujemy dookoła pozostałą masą. Dekorujemy truskawkami i miętą. Przed podaniem chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować