Rolada z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty umyć i włożyć do gorącego bulionu warzywnego. Blanszować 1-2 minuty, osączyć na sicie, wywar pozostawić. Liście osuszyć i wyciąć zgrubienia.
2.Cebulę obrać, posiekać, paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w niewielką kostkę. Do miski przełożyć mięso, ryż, cebulę, paprykę, koperek i bułkę tartą. Wbić jajka, przyprawić do smaku słodką i ostrą mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Wymieszać na gładką masę.
3.Osiem liści kapusty rozłożyć na prostokąt, nałożyć farsz mięsny. Zwinąć od dłuższego boku w roladę, w razie konieczności związać nićmi kuchennymi.
4.Tak przygotowaną roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem, w którym blanszowały się liście. Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i przykryć pozostałymi liści, by zapobiec przypieczeniu.
5.Roladę piec pod przykryciem ok.40 minut w 180 st. Pod koniec pieczenia zalać sosem pomidorowym, odkryć. Wyjąć, zdjąć nici, pokroić na plastry. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze