Rolada z afrodyzjakami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealna propozycja dla dwojga - pełna afrodyzjaków rolada z owocami morza.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie (gotowe): 2 sztuki
    - krewetki koktailowe: 200 gramów
    - kalmary krążki: 100 gramów
    - małże: 100 gramów
    - macki kałamarnic: 100 gramów
    - czosnke ząbek: 5 ząbków
    - nata pietruszki: 1 pęczek
    - imbir,: 1 szczypta
    - curry: 1 szczypta
    - pieprz cayenne: 1 szczypta
    - cytryna dojrzała: 1 sztuka
    - szpinak, świeże liście lub mlody: 100 gramów
    - sos słodko-ostry chilli: 4 łyżki
    - sos sojowy ciemny: 1 łyżka
    - Makaron Chow Mein: 100 gramów
    - masło roślinne w kostce-masa: 50 gramów
    - jajko do posmarowania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z afrodyzjakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce morza wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy na małym ogniu mieszając. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny oraz przyprawy: imbir, curry, pieprz cayenne do smaku.
  • 2. W międzyczasie wrzucamy do głębokiej miski makaron, zalewamy go wrzątkiem i przykrywamy na 5 minut. Po 5 minutach odcedzamy makaron i polewamy zimną wodą. Ugotowany makaron skrapiamy sosem sojowym i mieszamy.
  • 3. Kiedy mamy już usmażone owoce morza, dodajemy do nich przygotowany makaron i mieszamy razem.
  • 4. Rozwijamy wraz z papierem do pieczenia 1 płat ciasta francuskiego, wyścielamy go po środku sporą ilością liści szpinaku, na warstwę szpinaku wykładamy makaron z owocami morza. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego sklejając dobrze brzegi. Następnie dłuższym bokiem zwijamy do środka roladę z jednej strony oraz z drugiej, formujemy wałek przewracając go w około. Tak przygotowaną roladę wkładamy wraz z papierem do keksówki. Wierzch rolady nakłuwamy patyczkiem od szaszłyków, robimy delikatne nacięcia radełkiem. Roztrzepanym jakiem smarujemy pędzelkiem wierzchnią warstwę rolady a następnie rozkładamy na nią kilka plasterków czosnku.
  • 5. Tak przygotowaną roladę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st na czas 30-40min.
  • 6. Kiedy rolada jest już upieczona, kroimy jeszcze ciepłą na grube plastry, polewamy słodkim sosem chili i podajemy na liściach szpinaku z dodatkiem cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rolada smerfowa

4.63 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada marchewkowa

4.5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Rolada śniadaniowa

To może cię zainteresować