Rolada z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia dać do miseczki. Białka posolić i ubić na sztywną pianę. Łyżką powoli wsypywać cukier i ubijać dalej. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Wyłączyć mikser, wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Na dużą blachę z piekarnika położyć papier do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C przez 30 min. Przygotować czystą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem . Upieczony biszkopt wyjąć gorący i położyć papierem do góry. delikatnie zdjąć papier i zwinąć biszkopt w roladę. Odłożyć do ostygnięcia.
Krem:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody.
Bardzo zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem na średnich obrotach, gdy będzie już gęsta wsypywać cukier puder. Pod koniec wlać żelatynę i połączyć.
Truskawki odszypułkować, umyć i pokroić, małe na ćwiartki a większe na grubsze plastry.
Biszkopt rozwinąć , posmarować śmietaną i poukładać truskawki. Zwinąć w roladę i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Posypać cukrem pudrem.
Porady
Dobrze jest wsadzić 20 minut przed ubijaniem śmietanę do zamrażalnika wraz z trzepaczkami od miksera, a miskę najlepiej metalową wstawić do lodówki.
Komentarze