Rolada z herbacianym kremem i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
2.Ciasto: białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 15-20 minut - sprawdzić patyczkiem. Gorący biszkopt przykryć ściereczką i zawinąć na wałku w rulon. Zostawić do ostygnięcia.
3.Krem: mleko zagotować z wrzuconymi do środka torebkami herbaty (oderwać papierową etykietkę ;)), gotować 2-3 minuty, przelać przez sito. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (ok. 50 ml), podgrzać do zupełnego rozpuszczenia żelatyny. Dodać do mleka, wymieszać dokładnie. Wystudzić. Mascarpone ubić mikserem dodając powoli mleko cały czas miksując, dodać cukier puder, wymieszać. UWAGA: masa powinna bardzo szybko zgęstnieć więc trzeba działać szybko. Biszkopt zdjąć z wałka. Z biszkoptu zdjąć papier do pieczenia i ściereczkę. Cały biszkopt posmarować dżemem, na to krem herbaciany. Zwinąć w rulon, który następnie najlepiej zawinąć a papier do pieczenia (można związać na końcach sznureczkiem, my zakleiliśmy taśmą :D). Wstawić roladę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze