Dzisiaj coś pysznego , mimo że robiłam pierwszy raz już wiem że bedzie następny . Rolada wyszła znakomita , wprost rewelacyjna z moimi małymi dodatkami .
60 min
Składniki:
1 kg jabłek obranych i pokrojonych w kostkę ( ma być kg już po obróbce )
cynamon 3 łyżeczki
kardamon pół łyżeczki
16 g cukru wanilinowego
żurawina 3 garście
6 jajek
szczypta soli
5 łyżek cukru ( 100 g)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej tortowej
masło do posmarowania papieru
Dodatkowo:
czekolada mleczna 100 g
czekolada czarna 100 g
3 łyżki mleka
skórka cytrynowa Helio
Rolada z jabłkami idealna na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrałam jabłka , wykroiłam nasionka i pokroiłam w kostkę .
2. Oprószyłam jabłka cynamonem i kardamonem .
3.Formę od pieca tą czarną wysmarowałam margaryną i położyłam papier do pieczenia , wysmarowałam na wierzchu papier masłem i wyłożyłam pokrojone jabłka , posypałam je żurawiną. Zmiksowałam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodałam cukier i jeszcze chwilę miksowałam. Dodawałam po jednym żółtku i miksowała na najmniejszych obrotach . Przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodałam do masy jajecznej . Mieszałam łyżką , aż do ostatniej mąki . Przełożyłam ciasto biszkoptowe na jabłka , rozprowadziłam równo miernie.
4.Wstawiłam do pieca i piekłam 30 minut w 160 stopniach. Wyje łam upieczony biszkopt i zakryłam ścierką. Przewróciłam na druga stronę i ciasto wyszło na ścierkę.
5. Delikatnie ściągnęłam papier i zawijałam w ścierkę na której leżał biszkopt. Bardzo delikatnie zawijałam roladę by nie popękała . Kiedy ostygła przekroiłam ja na polowe i oblałam czekoladą udekorowałam skórką cytrynową.
Komentarze