Rolada z karkówki z imbirową śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Karkówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć wzdłuż po grubości na 3 części nie docinając do końca,aby uzyskać większy płat mięsa,rozbić dość mocno z dwóch stron.Całość polać sosem sojowym,natrzeć przyprawami / bez cytryny/.
2.
Zwinąć w roladę i odstawić na 2 godz.do lodówki.
3. Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,wyjąć polędwiczki i odciąć cieńszy kawałek filetu.Pozostały filet przeciąć wzdłuż po grubości nie docinając do końca i lekko rozbić.Skropić sosem sojowym,posypać przyprawami.
Wyjęte polędwiczki oraz odcięte kawałki filetu rozdrobnić blenderem.Rozdrobnione mięso przełożyć do miski przyprawić do smaku przyprawami oraz sosem sojowym do smaku,włożyć łyżkę masła i wyrobić gładką masę.
4.
Na patelni rozgrzać pozostałe masło,włożyć przecięte na pół śliwki i chwilę smażyć,dodać starty imbir,wymieszać,przyprawić do smaku solą i sokiem z cytryny do smaku,przestudzić.
5.
Karkówkę rozwinąć.Z jednego brzegu posmarować równomiernie połową zmielonej masy mięsnej i ułożyć filety.Posmarować pozostałą zmieloną masą mięsną i ułożyć na niej imbirowe śliwki.Całość zwinąć w roladę.
6. Zwiniętą roladę zawinąć podwójnie w papier do pieczenia,obwiązać bawełnianą nicią związując końcówki papieru.Na blaszkę wlać 3/4 l. wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć roladę.
7.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec po 60 min.z każdej strony uzupełniając ewentualnie blaszkę gorącą wodą.
8.
Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości karkówki.Upieczoną roladę pozostawić zawiniętą do całkowitego przestudzenia.
9.
Zimną roladę pokroić w grubsze plastry,ułożyć na ozdobionym półmisku w/g uznania.
10.
Pyszna na zimno jako danie do zimnego bufetu lub jako wędlina do pieczywa.Najlepiej smakuje po 24 godzinach.
Komentarze