Rolada z kremem kakaowym i wiśniami

0 (0 ocen)

Lekka i delikatna :)

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru kryształu
    5 łyżek mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mleka
    1,5 łyżki mąki pszennej
    1 kostka masła
    2 łyżki kakao
    1 kieliszek spirytusu

    dodatkowo:
    1 słoik wiśni w syropie

    do nasączenia:
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    sok z 1/2 cytryny
    1 kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z kremem kakaowym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować masę na biszkopt. Wylać ją na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę od piekarnika. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt posypać cukrem pudrem, przykryć ściereczką i zwinąć.
  • 2. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę i cienką strużką wlewać gorące mleko. Masę jajeczną cały czas mieszać i podgrzewać do jej zgęstnienia. Wystudzić. Kakao sparzyć.
  • 3. Masło utrzeć na puch, dodawać wystudzony budyń, a na koniec sparzone kakao i spirytus.
  • 4. Biszkopta rozwinąć, nasączyć, rozsmarować na nim krem i rozłożyć osączone wiśnie. Biszkopta zwinąć i wstawić do lodówki do stężenia kremu. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować