Rolada z kremem pomarańczowym z ananasem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny biszkopt, delikatne wnętrze... w tak zimne i pochmurne dni przenosimy się w świat egzotyki...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    7 białek jaj (szczypta soli do ubijania),
    5 żółtek jaj,
    5 łyżek mąki pszennej,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    5 łyżek cukru pudru,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    1 łyżka cukru,

    Krem pomarańczowy:
    0,5 litra śmietany kremówki,
    sok wyciśnięty z 1 pomarańczy,
    1 cała pomarańcza,
    1 łyżka startej skórki z pomarańczy,
    4 łyżki cukru,
    2 łyżki cukru pudru,

    Dodatkowo:
    2 plastry ananasa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Rolada z kremem pomarańczowym z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • długi placek! 1. Zaczynamy od zrobienia biszkoptu:

    Białka ubij z solą najlepiej mikserem ręcznym, jak już będą lekko ubite to powolutku dodawaj zmieszane razem wszystkie cukry(zwykły biały, puder i waniliowy). Piana powinna być dobrze ubita. Jak już będzie sztywna zmniejsz obroty na najmniejsze i dodawaj powoli po kolej, żółtka, proszek do pieczenia i mąki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nie ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 min. Po czy lekko uchyl piekarnik i poczekaj 5 min, po tym czasie wyjmij i przełóż ciasto na ściereczkę do ostygnięcia. Jak już ostygnie delikatnie przekrój na pół.
  • wykańczanie 2. Zabieramy się za krem:
    W miseczce ubij śmietanę kremówkę. W innej miseczce wymieszać cukry z sokiem z pomarańczy. Następnie zmiksuj z odrobiną (np zamocz pałki z miksera) ubitej śmietany. Ten zabieg jest robiony po to by w czasie przelewania soku z pomarańczy do bitej śmietany nie zważyło się.
    Powoli przelewaj masę pomarańczową do ubitej śmietany, ciągle miksując.
    Powycinaj kawałki pomarańczy tak by nie było skórki.
    Przecięty na 2 części biszkopt złącz w jeden długi, posmaruj masą i poukładaj pomarańczkę.
    Zwiń w rulon i udekoruj z wierzchu resztką masy z ubitej śmietany.
    Na wierzchu poukładaj kawałki ananasa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować