Rolada z kremem pomarańczowym z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zrobienia biszkoptu:
Białka ubij z solą najlepiej mikserem ręcznym, jak już będą lekko ubite to powolutku dodawaj zmieszane razem wszystkie cukry(zwykły biały, puder i waniliowy). Piana powinna być dobrze ubita. Jak już będzie sztywna zmniejsz obroty na najmniejsze i dodawaj powoli po kolej, żółtka, proszek do pieczenia i mąki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nie ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 min. Po czy lekko uchyl piekarnik i poczekaj 5 min, po tym czasie wyjmij i przełóż ciasto na ściereczkę do ostygnięcia. Jak już ostygnie delikatnie przekrój na pół.
2.Zabieramy się za krem:
W miseczce ubij śmietanę kremówkę. W innej miseczce wymieszać cukry z sokiem z pomarańczy. Następnie zmiksuj z odrobiną (np zamocz pałki z miksera) ubitej śmietany. Ten zabieg jest robiony po to by w czasie przelewania soku z pomarańczy do bitej śmietany nie zważyło się.
Powoli przelewaj masę pomarańczową do ubitej śmietany, ciągle miksując.
Powycinaj kawałki pomarańczy tak by nie było skórki.
Przecięty na 2 części biszkopt złącz w jeden długi, posmaruj masą i poukładaj pomarańczkę.
Zwiń w rulon i udekoruj z wierzchu resztką masy z ubitej śmietany.
Na wierzchu poukładaj kawałki ananasa.
Komentarze