Łosoś i pieczarki doskonale komponują się smakowo, więc postanowiłam to jakoś scalić i powstała taka właśnie rolada, przepyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
1 filet z łososia świeżego ok. 1 kg + sok z cytryny, sól morska mielona, pieprz mielony
• 500 g pieczarek + 2 średnie cebule + łyżka masła + 50 ml. śmietany 30%
• sól, pieprz mielony, 2 gałązki posiekanego koperku
• glazura:
• 1 żółtko + 2 łyżki śmietanki 30%
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Rolada z łososia i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotować farsz z pieczarek, pokroić je na plasterki i razem z posiekaną cebulą przesmażyć na maśle.
Jak już soki odparują, dusić je dalej podlewając śmietanką, pod koniec doprawić do smaku, dodać posiekany koperek i całość ostudzić.
Z łososia wyskubać ości, następnie przy pomocy ostrego noża pozbyć się skóry, filet przeciąć w poprzek na pół, tak aby powstał podwójnie szeroki płat ryby. Skropić go lekko sokiem z cytryny, posypać świeżo mieloną solą morską i pieprzem, odstawić przynajmniej na pół godziny do przegryzienia smaków.
Po tym czasie na płacie ryby rozsmarować farsz, całość delikatnie zrolować, wierzch posmarować glazurą, posypać orzechami, umieścić w rękawie do pieczenia, podlać odrobiną wody, dokładnie zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut w 180 stopniach, pod koniec przeciąć worek i jeszcze chwilę podpiec aby wierzch ładnie się zrumienił.
Komentarze