Rolada z mascarpone i truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszna i bardzo delikatna rolada.Pachnąca truskawkami.Idealna z filiżanką kawy.Serek mascarpone i truskawki to bardzo pyszne połączenie.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    25 dag dag serka mascarpone
    25 dag dag truskawek
    2 płaskie łyżki żelatyny
    odrobina gorącej wody
    cukier puder o smaku

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Rolada Desery

Rolada z mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli,następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • 2. Następnie dodajemy żółtka i wodę,chwilę ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 4. Upieczony biszkopt zdejmujemy z papieru i gorący zawijamy w ściereczkę.Studzimy.
  • 5. Truskawki,płuczemy,osuszamy i usuwamy szypułki.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
  • 6. Truskawki miksujemy,dodajemy serek,cukier do smaku i żelatynę,dokładnie miksujemy.Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 7. Tężejącą masę wykładamy na biszkopt i delikatnie zwijamy.Wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
  • 8. Gotową roladę kroimy w plastry i oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować