Rolada z mięsa mielonego z ziemniaczanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, jaja i pietruszkę siekamy drobno.
Do miski wrzucamy ziemniaki, jaja, żółtko, ser, kaszę, przyprawy, wszystko mieszamy na jednolitą masę.
2.Mięso zmielić razem z bułeczką, dodać przyprawy, jaja, kaszę, czosnek, mąkę, wyrobić jednolitą masę.
Przygotować sobie arkusz papieru do pieczenia, zaznaczyć sobie na nim wymiary 40x25 cm (rozmiar rolady dostosowałam do swojej keksówki, która ma 12x25 cm).
Wyznaczony prostokąt natłuścić olejem, następnie wyłożyć na niego masę mięsną, dostosować ją do wymiarów, ma mieć grubość około 1 cm.
Na masę mięsną wyłożyć równomiernie farsz ziemniaczany, zwinąć wzdłuż krótszego brzegu.
3.Roladę razem z papierem przenieść do foremki, oczywiście część papieru po dostosowaniu do keksówki odciąć.
Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni, pod koniec pieczenia (powiedzmy około 15 - 20 minut przed końcem), mięsko z góry można przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.
Po upieczeniu kroić na plastry, podawać z gotowanymi warzywami lub pikantną surówką.
Porady
Do rolady możemy podać również sos, na przykład pikantny pomidorowy lub grzybowy.
Komentarze