rolada z mięsa mielonego z ziemniaczanym farszem

5 (164 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepyszna, bardzo syta rolada 2 w 1, do tego jeszcze jakaś surówka o zdecydowanym smaku i obiad dla całej rodzinki gotowy :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • masa mięsna:
    800 gramów mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie dość tłusta szynka)
    2 jaja
    1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
    1 kopiasta łyżka kaszy manny
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    troszkę mniej niż 3/4 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    farsz:
    0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    3 ugotowane na twardo jaja
    1 żółtko
    100 gramów grubo startego sera żółtego (dałam edamski)
    0,5 pęczka posiekanej zielonej pietruszki lub koperku
    1 płaska łyżka kaszy manny
    przyprawa uniwersalna i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Rolada z mięsa mielonego z ziemniaczanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bbdbgdfbg 1. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, jaja i pietruszkę siekamy drobno.
    Do miski wrzucamy ziemniaki, jaja, żółtko, ser, kaszę, przyprawy, wszystko mieszamy na jednolitą masę.
  • thbhbvg 2. Mięso zmielić razem z bułeczką, dodać przyprawy, jaja, kaszę, czosnek, mąkę, wyrobić jednolitą masę.

    Przygotować sobie arkusz papieru do pieczenia, zaznaczyć sobie na nim wymiary 40x25 cm (rozmiar rolady dostosowałam do swojej keksówki, która ma 12x25 cm).
    Wyznaczony prostokąt natłuścić olejem, następnie wyłożyć na niego masę mięsną, dostosować ją do wymiarów, ma mieć grubość około 1 cm.

    Na masę mięsną wyłożyć równomiernie farsz ziemniaczany, zwinąć wzdłuż krótszego brzegu.
  • 3. Roladę razem z papierem przenieść do foremki, oczywiście część papieru po dostosowaniu do keksówki odciąć.

    Piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni, pod koniec pieczenia (powiedzmy około 15 - 20 minut przed końcem), mięsko z góry można przykryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.

    Po upieczeniu kroić na plastry, podawać z gotowanymi warzywami lub pikantną surówką.

Porady

Do rolady możemy podać również sos, na przykład pikantny pomidorowy lub grzybowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Mięso Ser żółty Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować