Rolada z polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, ale nie do końca i rozkładamy na dwie strony tak, jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem z obu stron, aż do uzyskania sporego prostokąta. Następnie w małym naczynku mieszamy sprasowany czosnek, sól, pieprz, bazylię i oliwę z pomidorów. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy polędwiczkę z obu stron.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy zamrożony szpinak. Przesmażamy go aż do całkowitego rozmrożenia i odparowania z niego wody. Tuż przed zdjęciem patelni z gazu dodajemy sprasowany czosnek i łączymy go ze szpinakiem. Następnie dokładamy pół kostki pokruszonej fety i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Na jednym brzegu polędwiczki, na całej jej długości układamy pasek z masy szpinakowej, a na przekrojone na pół kawałki suszonych pomidorów. Na całej długości polędwiczki powinien być szpinak przykryty pomidorami. Od tej strony rozpoczynamy zawijanie polędwiczki w rulonik. Gotową roladę możemy spiąć kilkoma wykałaczkami, żeby łatwiej było ją smażyć.
Tak przygotowane mięso smażymy kilka minut na rozgrzanej oliwie, obracamy kilkakrotnie, żeby zrumieniło się z każdej strony, nasza roladka nieco się skurczy podczas smażenia.
Następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, naczynie żaroodporne przykrywamy i trzymamy w nagrzanym piecyku jeszcze ok. 7-10 minut, żeby mięso przeszło aromatem i nie było wysuszone.
Polędwiczkę podajemy pokrojoną w plastry. Dobrze smakuje z ugotowanymi w wodzie z majerankiem ziemniakami.
Smacznego!
Komentarze